Προβλήματα λόγω της διακοπής των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα λόγω της διακοπής των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3551/27.09.2010

Προς Υπουργό

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές πολλών δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη των περιφερειακών δήμων έχει  ως αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολικά κτίρια να βρίσκονται εκτός κεντρικών περιοχών των δήμων και η πρόσβαση σε αυτά να είναι εφικτή μόνο με όχημα.

Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος η μεταφορά των μαθητών πραγματοποιείτο με μισθωμένα λεωφορεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η διακοπή της χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο και συνεπώς των δρομολογίων, έχει φέρει σε απόγνωση γονείς και μαθητές, ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται ή που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Οι εργαζόμενοι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εργασία τους, καθώς καθυστερούν να προσέλθουν έγκαιρα διότι πρέπει να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους προς το σχολείο, αλλά και να φροντίσουν να τα παραλάβουν μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, το οποίο ωστόσο δεν συμπίπτει με το ωράριο εργασίας τους.

Τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών είναι ιδιαίτερα έντονα για τους κατοίκους των περιοχών της Θέρμης, του Τριλόφου, των Βασιλικών, της Περαίας, της Μηχανιώνας και  του Θερμαϊκού, ενώ σύμφωνα με σχολικούς παράγοντας πιθανολογείται ότι υπάρχουν ακόμα και μαθητές που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη σχολική χρονιά, λόγω αδυναμίας μεταφοράς τους προς και από τις σχολικές μονάδες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Για ποιους λόγους παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με μισθωμένα λεωφορεία στον νομό Θεσσαλονίκης, έπαψε το αρμόδιο Υπουργείο την απαραίτητη χρηματοδότηση του προγράμματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πληθώρα προβλημάτων για γονείς και μαθητές;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί κανονικά το πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου